Saturday, December 23, 2006

Ο λύκος, η αλεπού και άλλες μαϊμούδες

Κάποιοι φίλοι με ρωτάνε ποιο είναι το πρόβλημα μου με τους τύπους που αποκαλούνται tipsters; Ποια είναι η διαμάχη μου με όλους αυτούς τους περίεργους που γράφουν ανώνυμα τα προγνωστικά τους για το Στοίχημα; Για ποιο λόγο γράφω αυτά που γράφω για αυτούς;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτούς τους τύπους. Πιστεύω ότι βρίσκονται εκεί που βρίσκονται για να κάνουν την δουλειά τους. Η δουλειά τους είναι να δίνουν προγνωστικά για το στοίχημα και αυτό κάνουν.

Εγώ με την σειρά μου θα θέσω ορισμένα αυτονόητα ερωτήματα. Αν εσείς μπορείτε να δώσετε ικανοποιητικές απαντήσεις τότε έχετε δίκαιο και έχω άδικο.

Πώς χρηματοδοτείται ένα site ή ένα έντυπο που ασχολείται με το στοίχημα;

Πώς είναι δυνατόν ένας tipster να έχει χορηγούς και διαφημιζόμενους στις σελίδες των προγνωστικών του, εταιρείες στοιχημάτων;

Υπάρχει σε οποιοδήποτε site κάποιος tipster που να γράφει με τα πραγματικά στοιχεία του; Που να έχει ένα όνομα όπως όλος ο κόσμος;

Πώς ξέρω ότι τα στοιχεία για τα στατιστικά που δίνει είναι πραγματικά; Υπάρχει κάποιο site που να έχει όλο το ιστορικό πονταρισμάτων του tipster; Ή μήπως αναφέρονται τα τελευταία 10 προγνωστικά του;

Εγώ δεν μπορώ να βρω ικανοποιητικές απαντήσεις στα παραπάνω!

Για μένα υπάρχει ένας και μοναδικός λόγος να «ακολουθήσω» τον λύκο ή την αλεπού στην ξέφρενη πορεία τους προς την χρεοκοπία. Να έχω κάποιον άλλο να κατηγορώ για την χασούρα μου.

Ε, λοιπόν Κύριοι, δεν θέλω να κατηγορώ άλλους για την χασούρα μου.

Για την ακρίβεια δεν θέλω να χάνω. Θέλω να κερδίζω!

Θέλω να κάνω τις επιλογές μου με μαθηματικά και στατιστικά κριτήρια και όχι με τους βάση τους χρησμούς του Κουνελιού και του Μπαρμπουνιού.

Friday, December 22, 2006

Άνιση μάχη

Καλωσόρισες σε αυτή την ανοιχτή συζήτηση στοιχηματικής θεωρίας. Η συζήτηση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο, με ανάλυση όρων και διευκρίνηση θεμάτων του τζόγου, όσο με την αναζήτηση μίας επιτυχημένης στρατηγικής στοιχηματισμού.

Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσω σε ποιους απευθύνεται αυτό το άρθρο και σε ποιους όχι.

Αυτό το άρθρο απευθύνεται στους παίχτες στοιχήματος που προσπαθούν να ανιχνεύσουν αυτά που συμβαίνουν πίσω από τις προφανείς γραμμές, σε αυτούς που προσπαθούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί το κύκλωμα του τζόγου και τέλος σε αυτούς που παίζουν για να κερδίσουν και όχι για να χαρίσουν. Αν νομίζεις ότι ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες τότε καλώς είσαι εδώ και διαβάζεις αυτές τις γραμμές.

Αν είσαι ένας από τους πολλούς που προσπαθεί να ψαρέψει προγνωστικά για το μεγάλο ντέρμπι ΧΕΡΕΦΟΡΝΤ - ΜΠΡΙΣΤΟΛ ΡΟΒΕΡΣ για την Αγγλία 2 η κάνα σίγουρο στην Β Φιλανδίας, τότε μάλλον λάθος σελίδα διαβάζεις. Καλύτερα να σταματήσεις τώρα και να απευθυνθείς σε κάποιο από τα χιλιάδες sites με τους «ειδικούς» και «ψαγμένους» του χώρου. Αυτοί έχουν «inside info» και θα σε καθοδηγήσουν σε σίγουρη νίκη. Αυτό δηλαδή που έκανες συστηματικά ως τώρα και σε έβγαλε κερδισμένο στην μάχη με τους Books;)

Στραπάτσο

Μετά από μία ακόμη κακή «παρένθεση» στο προηγούμενο μουντιάλ, αποφάσισα ότι κάτι επιτέλους έπρεπε να αλλάξει.

Τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά. Έχασα το 65% του διαθέσιμου κεφαλαίου μου. Η απόδοση μου δεν ήταν τόσο κακή στα πονταρίσματα μου στην 1η φάση. Εκεί που καταποντίστηκα ήταν στα outrights και στην τελική φάση. Ήμουν τόσο σίγουρος ότι η Βραζιλία θα φτάσει στον τελικό. Όσο και ότι η Γαλλία θα σκοντάψει σε κάποια νεανική ομάδα.

Αν με ρωτήσεις όμως πραγματικά αυτό που με ενόχλησε περισσότερο, δεν ήταν ούτε τα λεφτά ούτε ο εγωισμός μου που για μία ακόμα φορά έγινε θρύψαλα. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο είναι ότι έχασα την εμπιστοσύνη που είχα σε κάποιους «δασκάλους» του χώρου. Κάποιους τύπους που τους είχα ως καθοδηγητές. Που θεωρούσα ότι αν τους ακολουθήσω στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να μην κερδίσω αλλά τουλάχιστον δεν θα χάσω πολλά.

Στο μυαλό μου πηγαινοέρχονταν μία πολύ γνωστή φράση. «Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση». Δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να φταιει ο Ζιντάν και ο Ροναλντίνιο για τα δεινά μου. Πιθανότατα κάτι κάνω λάθος. Πιθανότατα ως σίγουρα είναι λάθος ο τρόπος που σκέφτομαι και λειτουργώ.

Bet System

Κάθισα λοιπόν κάτω και έπιασα τα πράγματα από την αρχή. Αμφισβήτησα ακόμα και τα πιο προφανή, αναζήτησα απόψεις άλλων ανθρώπων με παρόμοιες με τις δικές μου ανησυχίες.

Με άλλα λόγια οργάνωσα μία στρατηγική από το μηδέν. Έκοψα τον ομφάλιο λώρο με το παρελθόν μου και την νοοτροπία μου και δημιούργησα κάτι καινούργιο.

Εγώ προσωπικά το ονόμασα «Bet System», αλλά ο καθένας από εσάς μπορεί να το ονομάσει όπως νομίζει. Στο κάτω-κάτω σημασία δεν έχει το όνομα του, αλλά το τι είναι.

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο απλός γίνεται στον ορισμό αυτού του πράγματος. Το Super System είναι μία διαδικασία ανάλυσης πολλαπλών παραμέτρων και στοιχείων με σκοπό την αύξηση του περιθωρίου κέρδους του παίκτη στο στοίχημα.

Επαναλαμβάνω για τους απρόσεκτους το νέο μου σκοπό. Σκοπός μου δεν είναι να γίνω πλούσιος μετά από ένα αγώνα της Clausura της Χιλής. Σκοπός μου είναι να βρω μέθοδο που να μου αυξήσει την πιθανότητα επιτυχίας στο στοίχημα.

Αντιγκανιότα

Η σκέψη μου ήταν απλή. Αν ο λόγος που κερδίζει μία εταιρεία είναι η γκανιότα, δηλαδή το περιθώριο κέρδους της αν όλοι ο παίκτες πόνταραν σε ένα συγκεκριμένο αγώνα ανάλογα με τις προσφερόμενες αποδόσεις, τότε για να κερδίσω εγώ χρειάζομαι μία αντιγκανιότα.

Αν δεχθώ δε ότι η μέση γκανιότα των εταιρειών κυμαίνεται μεταξύ 8-10%, τότε αν καταφέρω να βρω έναν τρόπο που να αυξήσει την πιθανότητα κέρδους μου κατά 10-15% τότε στατιστικά είναι μία μέθοδος να κερδίζω σταθερά ένα ποσοστό γύρω στο 5% του αρχικού μου κεφαλαίου.

Πόσο σίγουρο είναι όμως αυτό; Πώς είναι δυνατόν να βρεθεί σύστημα που να επιτρέπει στον παίκτη να κερδίζει 5% από την εταιρεία; Και τι θα γίνουν οι εταιρείες; Θα κλείσουν;

Ασφαλώς όχι. Και όποιος υποστήριζε κάτι τέτοιο θα ήταν τουλάχιστον αφελής. Άλλωστε από την αρχή δήλωσα ότι σκοπός μου είναι να αυξήσω την πιθανότητα να κερδίσω ένα αγώνα μέσα από την μελέτη στοιχείων και τάσεων της αγοράς. Επίσης σκοπός μου είναι η απόφαση μου στην επιλογή ενός σημείου να μην έχει σε τίποτα να κάνει με αξιόπιστα ή μη προγνωστικά «ειδικών του χώρου». Σκοπός μου είναι να εκμεταλλευτώ τα δεδομένα που υπάρχουν γύρω μου προς όφελος μου.

Ποια είναι αυτά τα δεδομένα; Για ποιο λόγο δεν τα εκμεταλλεύονται όλοι; Πώς μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση ενός αγώνα; Ποιο είναι το ρίσκο; Με αυτό τον τρόπο κερδίζω πάντα;

Δεδομένα

Θα προσπαθήσω να κάνω μία σύντομη ανάλυση των δεδομένων του προβλήματος μας, καθώς μία πιο αναλυτική θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει αντικείμενο βιβλίου.

Μεταβολές αποδόσεων

Μία εταιρεία αποφασίζει να αλλάξει τις αποδόσεις ενός αγώνα είτε όταν παραφορτώνεται το σημείο της, είτε γιατί κυκλοφόρησε κάποιο νέο, είτε γιατί έμαθε κάτι το οποίο δεν μπορεί να μάθει ποτέ κανένας παίκτης.

Όταν δε είναι πολλές οι εταιρείες που μεταβάλλουν τις αποδόσεις ενός αγώνα προς μία κατεύθυνση τότε κάτι πρέπει να συμβαίνει.

Το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο, πολλές φορές μπορεί να είναι και παγίδα αντί για σημάδι, αλλά σίγουρα είναι κάτι που δεν έχουμε δικαίωμα να το αγνοήσουμε. Πάντως το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται μία εταιρεία να μειώσει ή να αυξήσεις τις αποδόσεις ενός αγώνα χωρίς λόγο.

Πηγές για να βρούμε την μεταβολή αποδόσεων των αγώνων είναι συνήθως τα sites σύγκρισης αποδόσεων. Πιο γνωστά είναι τα Betbrain, Betbase, Oxybet (Είναι Ελληνικό αλλά αξιόλογο) …

Προσωπικά χρησιμοποιώ τον πίνακα που έχει το Oxybet.com στην 1η του σελίδα και την ώρα που γράφονταν αυτό το άρθρο είχε τίτλο «Αποδόσεις σε άνοδο-πτώση»

Τζίρος ανά σημείο

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της μελέτης μου και σίγουρα κάτι που στις εταιρείες που προσφέρουν fixed odds (Bwin, Eurobet, Sportingbet, …) είναι μία πληροφορία που προφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού.

Να’ ναι καλά τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες Betting Exchange (Betfair, Parbet, Supporterbet, …) που μας δίνουν αυτή την πληροφορία αναλυτικά και σε σχεδόν live χρόνο.

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώ την μεταβολή αποδόσεων για να μαζέψω τους πρώτους αγώνες, και στην συνέχεια κοιτάω ένα προς ένα τα σημεία που με ενδιαφέρουν για να διαπιστώσω αν η πτώση οφείλεται σε παραφορτωμένο τζίρο ή σε κάτι άλλο.

Στατιστικά – προϊστορία αγώνων & Δευτερογενείς παράγοντες

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τα στατιστικά των δύο ομάδων. Την φόρμα τους και την προϊστορία των μεταξύ τους αγώνων. Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας αλλά προς Θεού δεν μπορεί να είναι καθοριστικός. Στο κάτω-κάτω όπως έλεγε και ο αξέχαστος «11 εμείς 11 και αυτοί».

Επίσης πολλές φορές μεγάλες μεταβολές στις αποδόσεις των αγώνων οφείλονται στις ειδήσεις της τελευταίας στιγμής των ομάδων. Μπορεί π.χ. να τραυματιστεί ένας πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής μίας ομάδας και η απόδοση της για νίκη να κατρακυλήσει.

Πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι ακόμα και αν τα παραπάνω νέα φτάσουν γρήγορα στα αυτιά σου, σίγουρα θα φτάσουν πολύ πιο αργά απ’ ότι σε αυτά των bookmakers. Έχουν οργανωμένες ομάδες ανθρώπων που παρακολουθούν ειδήσεις και εξελίξεις από διοργανώσεις όλου του κόσμου, οπότε είναι δύσκολο να τους πιάσεις στον ύπνο.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη σου στο συγκεκριμένο θέμα μπορεί να γίνει εύκολα αν βρεις το κατάλληλο site. Εγώ προτείνω το soccerway.com

Δημοφιλία αντιπάλων

Πολλές φορές ο αυξημένος τζίρος ενός αγώνα οφείλεται στην δημοφιλία κάποιας ή και των δύο ομάδων. Προσωπικά αποφεύγω τους αγώνες με δημοφιλείς αντιπάλους όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Προσπαθώ να εντοπίσω πιο ήσυχα πρωταθλήματα με ομάδες που δεν συγκεντρώνουν την προσοχή του πλήθους, αλλά προσέχω να μην πέσω σε ύποπτα και χειραγωγημένα παιχνιδάκια τύπου Χόϊτσερ.

Ευελιξία κινήσεων

Με μία ματιά στον πίνακα αποδόσεων ενός αγώνα (π.χ. ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.) μπορείς να δεις ότι οι διακυμάνσεις των αποδόσεων ανά σημείο μπορεί να φτάσουν στο 15%. Το να ψωνίσεις μία απόδοση από μία άλλη εταιρεία στο 1,65 αντί για το 1,55 που την δίνει η εταιρεία σου, μπορεί με μία πρώτη ματιά να μην φαίνεται σημαντικό, αλλά αυτό το 6,5% στην ουσία μπορεί από μόνο του να είναι μία Αντιγκανιότα για τον μέσο παίκτη.

Στο κάτω-κάτω αυτό το «ένας λογαριασμός σε μία εταιρεία» στην ουσία είναι κατάλοιπο του ΟΠΑΠ και όλης αυτής της κοροϊδίας περί παράνομου στοιχήματος.

Δεν συνιστώ να ανοίξεις λογαριασμό σε κάθε μαϊμού του χώρου, αλλά το να έχεις 2 ή 3 λογαριασμούς σε 2 ή 3 σοβαρές εταιρείες (Bwin, Eurobet, Sportingbet, Interwetten, Ladbrokes) και εφόσον αυτό γίνεται προς όφελος σου δεν μου φαίνεται κακό.

Δεν νομίζω να κατηγορεί κανείς τον συνάδελφο σου που έχει τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική στην Πίστεως και στην Eurobank. Και εν προκειμένω όλες οι παραπάνω εταιρείες έχουν μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις από τις προαναφερόμενες τράπεζες...

Τάση αγοράς

Αν κάποιος μπορεί να βλέπει τα στοιχεία της αγοράς. Κέρδη παικτών, εταιρείας, κτ.λ. μπορεί να καταλάβει πότε είναι ασφαλέστερο να απομακρυνθεί από το πληκτρολόγιο του μέχρι τα πράγματα να ηρεμήσουν.

Δεν είναι λίγοι οι θεωρητικοί του στοιχήματος που πιστεύουν ότι οι εταιρείες παίζουν το παιχνίδι με το καρότο. Σου δίνουν λέει την Παρασκευή για να σου πάρουν περισσότερα το Σαββατοκύριακο. Δεν λέω ότι αποδέχομαι αυτό τον ισχυρισμό, αλλά αν κάποιος από εσάς τον αποδέχεται τότε καλύτερα είναι να παίζει τις Παρασκευές και όχι το Σαββατοκύριακο.

Τέλος θα ήθελα να κλείσω με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσω να ανανεώνω αυτή την σελίδα με άλλα περιεχόμενα σχετικά με το σύστημα μου, αν και ο χρόνος μου είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως παρατηρήσεις και σχόλια είναι πάντα ευπρόσδεκτα.